De Participatiekliniek: voor even doof of dement

Sociaal-economisch verslaggeefster Nanda Troost van de Volkskrant liep mee met zorgverleners die naar de Participatiekliniek gingen. Daar ervoeren ze hoe het is om te leven met de beperkingen van hun cliënten.

De zorgprofessionals voelen zich bijvoorbeeld een tachtigjarige die stokdoof is en moeite heeft met eten. Op initiatief van beroepsvereniging V&VN hebben inmiddels ruim achthonderd verzorgenden en verpleegkundigen twee dagen kunnen ervaren hoe het voelt om bejaard en volledig afhankelijk te zijn, in de Participatiekliniek.

Waarom de zorg?

Het doel: “Het persoonlijk leiderschap vergroten, zodat het zorgpersoneel veranderingen in de zorg kan bewerkstelligen nu bewoners veel ouder en met complexe klachten binnenkomen”, zegt Arjella van Scheppingen, onderzoeker op het gebied van zelfregulering in arbeidsorganisaties, tegenover de Volkskrant. “We willen mensen laten ervaren waarom ze voor de zorg hebben gekozen. Hierdoor krijgen ze nieuwe inzichten. Die doen er meer toe dan discussies op de werkdruk of meer handen aan het bed.”

Wat vinden wij?

Dit idee juichen we natuurlijk alleen maar toe. De zorgverleners kunnen zo beter inspelen op de wensen van de cliënt, die te allen tijde centraal hoort te staan. Een van de deelnemers van het project: “Ik ga onze dementerende cliënten op een andere manier benaderen, meer op gevoel.” Zorg op maat: dat horen we graag!

De Volkskrant maakte een beeldspecial van de dag in de Participatiekliniek.

18 juli 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.