PIDZ’er Inge: ‘Ik voel dat ik veel meer beteken voor de cliënten dan voorheen’

ZZP - zorg - verzorgende IG - ondernemerschap - HKZ

Als beginnend ondernemer in de zorg was Inge van Boxtel (49) zes jaar geleden nog zoekende. Het woord ‘boekhouding’ bezorgde haar de kriebels, Inge nam elke opdracht aan omdat ze bang was dat er niet genoeg werk zou zijn en ze zocht een juiste balans tussen werk en privé. Een terugblik op haar eerste jaren als ondernemer en de voor- en nadelen als zzp’er in de zorg.

Hoe gaat het nu vijf jaar na jouw inschrijving bij PIDZ?

,,Heel goed eigenlijk. Ik heb mijn weg als zzp’er in de zorg helemaal gevonden. Ben sinds dit jaar ook begonnen met de verzorging voor PGB-cliënten naast mijn opdrachten die ik via PIDZ aanneem. Die combinatie vind ik hartstikke leuk! Maar ik loop ook nog steeds tegen dingen aan hoor.”

Wat zijn voor jou de nadelen?

,,De wet- en regelgeving. Dat is de reden dat ik zzp’er ben geworden, maar ook nu heeft dat nog invloed op mijn werkzaamheden. Je kunt gewoon niet even dat extraatje bieden als je in de thuiszorg werkt. Voor het uitruimen van de vaatwasser of het ophangen van de was krijgen de cliënten huishoudelijke hulp, terwijl ik dat zo graag voor ze zou willen doen. En de tijd: dat blijft ook een ding. Je kunt niet uitlopen, want dan is de volgende cliënt daar de dupe van. Bij PGB-cliënten kun je wel écht de tijd nemen. Maar net zoals vijf jaar geleden blijf ik bij de laatste meneer of mevrouw van de thuiszorgroute even hangen voor een glaasje drinken. Dat wordt enorm gewaardeerd.”

Mijn boekhouder is zelfs trots en na een controle van een zorgkantoor vertelden zij mij dat ze nog nooit zo’n zorgvuldig PGB-dossier hadden gezien.
Inge van Boxtel

Voel jij veel waardering in je werk?

,,Ik heb juist het gevoel dat ik veel meer beteken voor de mensen die ik verzorg. Nu nog meer dan in het begin. Laatst gingen twee oudere dames van dik in de tachtig samen naar een camping. Een van hen was gevallen en moest naar het ziekenhuis, de ander bleef daar achter. Ze kwamen uit Den Haag en ik heb daarna alles voor hen geregeld, zodat ze beiden veilig thuis konden komen. Als dank kreeg ik vier bossen bloemen. Ik dacht dat ik jarig was. Zo fijn!”

Jij was altijd heel erg bezig om jezelf als ondernemer te ontwikkelen. Is dat nog steeds zo?

,,Dat vind ik nog steeds heel belangrijk. Ik blijf graag op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Ik houd ook de media in de gaten voor het laatste zorgnieuws, bezoek ook nog steeds bijeenkomsten, beurzen en congressen en doe aan bijscholing zoals het HKZ-traject. Ontzettend leuk allemaal!

Bekijk hieronder waarom Inge van Boxtel het HKZ-keurmerk zo belangrijk vindt:

Wat heeft HKZ jou gebracht?

,,Veel nieuwe inzichten. Hier heb ik geleerd om doelen op te schrijven, deze te evalueren en zo nodig bij te stellen. Dat helpt jou als ondernemer écht vooruit.”

Wat zijn jouw doelen?

,,Ik vind het heel leuk om mensen verder te helpen. Zo heb ik de laatste periode regelmatig mensen over de vloer gehad die graag zzp’er worden, maar geen idee hebben wat het inhoudt of wat ze moeten doen. Daar probeer ik ze bij te helpen. Ik leg ze zelfs de boekhouding uit! Dat was vijf jaar geleden ondenkbaar, maar door veel te doen en te oefenen heb ik een eigen manier ontwikkeld die voor mij heel goed werkt. Mijn boekhouder is zelfs trots en na een controle van een zorgkantoor vertelden zij mij dat ze nog nooit zo’n zorgvuldig PGB-dossier hadden gezien. Dat zegt wel iets over de stappen die ik heb gemaakt.”

Inge van Boxtel - zzp - ondernemen - HKZ

Maak jij je nog weleens zorgen om de hoeveelheid opdrachten?

,,Nee, niet meer. In het begin wilde ik alles aannemen, zag het niet kunnen accorderen van een opdracht als een gemiste kans. Nu denk ik: die volgende komt wel weer, dan maar een lekker dagje vrij. Ik ben bijna vijftig, de kinderen worden ouder dus ook de thuissituatie verandert. Je deelt je werk heel anders in. Ik kan het wel zeggen, maar je moet het écht zelf ervaren. Zo werkte dat voor mij ook.”

Zou je terug willen in loondienst?

,,Ik heb de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoeveel ik werk. Misschien ga ik via PIDZ weer eens bij wat nieuwe opdrachtgevers aan de slag. Dat kan ook gewoon. Heerlijk, ik zou niks anders willen. Werken als zzp’er in de zorg heeft zo ontzettend veel voordelen.” 

Beluister hieronder de aflevering van PIDZ Praat met eigenaar Cees Onderwater van PIDZ Alkmaar over de drempel van loondienst naar ondernemerschap

1 september 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.