Wat je misschien nog niet wist over de belastingaangifte

De tijd om belastingaangifte te doen, is weer aangebroken. Veel vragen blijven vaak hangen bij het invullen van dit digitale formulier. Met onderstaande tips helpt belastingadviseur Ankie Janssen van Allizo jou graag vooruit.

Zelfstandigenaftrek

Besteed jij als ondernemer meer dan 1.225 uur per jaar aan jouw onderneming? Dan komt de ondernemersaftrekpost ‘zelfstandigenaftrek’ van 7.280 euro om de hoek kijken. De fiscus vindt het wel belangrijk dat je dit aantoonbaar kunt maken, dus houd jouw bestede uren goed bij. Niet alleen gewerkte uren, maar ook reistijd, bijscholing, deelname aan netwerkbijeenkomsten en het doen van de administratie tellen mee. Het kost misschien wat extra tijd, maar scheelt uiteindelijk een hoop centen!

Zakelijke kilometers

Rijd jij als zzp’er met je privéauto, scooter of fiets ook zakelijke kilometers? Dan mag je hiervoor 19 cent per kilometer als kosten aanmerken. Belangrijk in dezen is wel om de zakelijke kilometers bij te houden. Hoe je dat op de juiste wijze vastlegt? Door de datum, het adres van vertrek en aankomst en totaalaantal kilometers per rit te registeren. Het kan natuurlijk ook dat je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. In dit geval mag je de totale kosten aftrekken van de winst.

Privékosten

Als ondernemer kun je niet alleen zakelijke, maar ook privé kosten opvoeren. Gedeeltelijk, dat dan weer wel. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van je mobiele telefoon, internetaansluiting of abonnement op vakliteratuur. Zeker de moeite om dit mee te nemen, omdat deze kosten de winst verminderen waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt.

Voorkom verrassingen

Voor het vorige belastingjaar kun je deze tip niet meer gebruiken, maar voor 2019 is het zeker handig: een voorlopige aanslag opvragen. Waarom? Mocht jouw onderneming ineens lopen als een trein en stijgt de omzet aanzienlijk of – helaas – juist andersom, dan is dit van invloed op de belasting die je betaalt.

Op basis van de geschatte omzet kun jij een voorlopige aanslag aanvragen die tussentijds kan worden aangepast, mocht het inkomen wijzigen. Iedere maand draag jij dan een x-bedrag aan belasting af. Zo voorkom jij het risico op een fors hogere belastingaanslag in 2020.

Verzoek om middeling

Als zzp’er zal jouw omzet waarschijnlijk ieder jaar anders zijn. De ene keer ga je langer en vaker op vakantie, de andere keer maak jij juist veel uren. De inkomstenbelasting varieert hierdoor jaarlijks. Om geld te besparen, biedt de fiscus jou de mogelijkheid om een verzoek tot middeling in te dienen. Jij kiest zelf over welke drie aaneengesloten kalenderjaren dit gaat. Let wel op: je dient zelf een berekening van de belastingteruggaaf te maken om te kijken of jouw onderneming aan de voorwaarden voldoet.

21 maart 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.