‘We moeten nastreven de beste zorg te willen hebben’

Frank Gerbers is een van de zorgprofessionals die mee mocht doen aan de pilot voor het behalen van het HKZ-keurmerk. Hij slaagde met vlag en wimpel. ,,Hiermee kun je een tendens inzetten.”

Wat houdt het HKZ-keurmerk in?
,,Het keurmerk houdt rekening met de eisen op het terrein van ondernemerschap, de kwaliteit van zorg- en dienstverlening en de wetgeving waaraan zzp’ers in zorg en welzijn moeten voldoen. Met het keurmerk tonen zzp’ers aan dat zij staan voor een eigen praktijk waar kwaliteit van zorg en duurzaam ondernemerschap een plek hebben.”

Waarom heb jij aan de pilot meegedaan?
,,Met het HKZ-keurmerk kun je een tendens inzetten. We wonen in een welvarend land en dan moeten we nastreven dat we de beste zorg willen leveren. Met dit certificaat toon je aan dat je als ondernemer je zaakjes op orde hebt. Dit zegt alleen niets over de kwaliteit op de werkvloer.”

Wat bedoel je hier precies mee?
,,Je kunt wel heel gestructureerd te werk gaan en alles op orde hebben, maar dat zegt niets over jou kwaliteiten als zorgprofessional. Toen ik nog in loondienst werkte, kwam het HKZ-keurmerk ook om de hoek kijken. Daar liepen onafhankelijke zorgprofessionals met mij mee die zich richten op de inhoud van het werk. Dat miste ik nog wel een beetje aan deze pilot.”

Hoe gaat zo’n traject te werk?
,,Het gehele proces duurt doorgaans drie tot vier maanden. Ik had alles aardig op orde en was al na zes weken klaar – dit vind ik wel wat arrogant om te zeggen overigens -, omdat ik graag gestructureerd te werk ga. Je hebt twee groepssessies en dan nog individuele coaching. Dat vond ik erg prettig. Er wordt vooral gelet op risicomanagement en hoe je die op de juiste manier kunt afdekken. Dat toon je aan en alles wat je niet direct kunt aantonen, krijg je voor de kiezen tijdens een assessment.”

Zou je het andere zorgprofessionals ook aanraden?
,,Zeker weten! Wel met de kanttekening dat het HKZ-keurmerk niet voor iedereen geschikt is, omdat het wel enige werkervaring van je vraagt. Je moet je zaakjes echt op orde hebben om te slagen. Het gaat er écht om dat je de kwaliteit kunt aantonen.”

Beluister hieronder PIDZ Praat (afl.4) met PIDZ’er Ray Krommenhoek over het HKZ-keurmerk:

 

20 juli 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.