Wet dba en webmodule: waarom je je als zzp’er geen zorgen hoeft te maken

Webinar - PIDZ - Holla Advocaten - Boris Emmerig - John van der Sanden

In zorgland heerst veel onrust over de huidige wet DBA en de aankomende webmodule. Onze host John van der Sanden ging in het eerste webinar in gesprek met belastingadviseur en advocaat Boris Emmerig van Holla Advocaten om duidelijkheid te scheppen en antwoorden te geven op de vragen van zzp’ers over de wet DBA en de webmodule.

Is de onrust bij de zzp’ers in de zorg terecht?

,,Ja. Voor veel van hen is de jurisprudentie omtrent de wet- en regelgeving van het ondernemerschap een ver-van-hun-bed-show. Er staat niks in de wet over wanneer iemand wel of niet in loondienst werkt of zelfstandig ondernemer is. Daarom struikelen veel zzp’ers over de vraag wat hun fiscale positie is: wel of geen zzp’er?”

Wat kunnen zorgprofessionals daar zelf aan doen?

,,Door aan de weg te timmeren, zichzelf te profileren. Dek je ondernemersrisico’s af door  een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten of pensioen op te bouwen. Maar investeer ook in je onderneming door cursussen en scholing te volgen, acquisitie te plegen en te netwerken. Blijf niet te lang bij één opdrachtgever, probeer juist meerdere te hebben. Dan zit je aan de goede kant van de streep.”

Honderd procent garantie gaat ook de webmodule niet geven, doordat de situatie zo ontzettend complex is

Boris Emmerig, Belastingadviseur 

Wat kunnen opdrachtgevers doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen?

,,Het belangrijkste is, denk ik, de benaderingswijze en de behandeling van de ondernemers. Op de werkvloer zie je vaak niet wie de zzp’er en wie de zorgprofessional is met een arbeidscontract. Bij een zzp’er is geen sprake van een gezagsverhouding. Laat diegene zorg verlenen op zijn eigen manier ondanks alle protocollen. Door daar als opdrachtgever op te letten, neem je daar ook al zorgen weg.”

De webmodule komt eraan. Gaat die zorgen voor rust?

,,Honderd procent garantie gaat ook de webmodule niet geven. Doordat de situatie zo ontzettend complex is en er 45 criteria zijn waarop wordt gelet bij zelfstandig ondernemerschap, kan er ook uitrollen na het invullen van de vragen dat de beslisboom van de webmodule het ook niet weet. Dan komt er een belastinginspecteur aan te pas om de knoop door te hakken. De webmodule is en blijft een hulpmiddel.”

Als je het écht zeker wil weten, kun je je casus indienen bij de Belastingdienst.

Boris Emmerig, Belastingadviseur 

Hoe kan een zzp’er zekerheid krijgen over zijn ondernemerschap?

,,Als je het écht zeker wil weten, kun je je casus indienen bij de Belastingdienst. Die kijkt daar dan naar en beoordeelt of er sprake is van ondernemerschap of dienstbetrekking. Dan zullen mensen zeggen: waarom slapende honden wakker maken? Maar de Belastingdienst controleert veel strenger in de zorg en de bouw. Via deze weg weet je zeker of je wel of geen ondernemer bent.”

Hoe zit het met de cowboyverhalen op social media. Moeten mensen vrezen voor forse boetes en een leven op straat?

,,Deze angsten zijn ongegrond. Echt waar. Doordat het allemaal zo complex is en het grijze gebied zo groot, zal je alleen een boete krijgen als mensen op hun houten klompen aanvoelen dat je écht geen ondernemer bent. Vaak ligt het antwoord in het midden. De kans is dan groot dat je loonbelasting moet betalen, maar die kan je weer verrekenen met de belastingaangifte. Je gaat hier niet in vermogen op achteruit. De angsten hierover zijn dus nergens voor nodig.”

Bekijk hier de webinar met Boris Emmerig over de wet DBA en webmodule nog eens terug: 

7 juli 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.