Webmodule: hoe zit het ook alweer?

wet DBA - webmodule - Vijlbrief - Koolmees - zzp

Een heet hangijzer onder zzp’ers in de zorg: de webmodule. Op 1 januari 2021 moet de vervanger van de wet DBA definitief in werking treden. Afgelopen week gaf minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken een update over de webmodule. Hoe zit het ook alweer?

Wat is de webmodule?

De webmodule is een online vragenlijst die opdrachtgevers duidelijkheid moet geven of de opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd. Door een zzp’er dus. Als dat zo is, volgt een opdrachtgeversverklaring. Hiermee krijgt de opdrachtgever de zekerheid dat hij geen loonbelasting en sociale premies hoeft af te dragen die komen kijken bij een dienstverband. ,,Met de webmodule willen we op termijn een grote groep werkgevers straks meer duidelijkheid geven wie bij hen als zzp’er aan de slag kan”, zegt Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën op de website van Rijksoverheid.

Wat is afgelopen week naar buiten gekomen over het wetsvoorstel van het minimum uurtarief?

Er stond een wetsvoorstel op de planning voor een minimum uurtarief voor zzp’ers van 16 euro. Eenpitters die een tarief hanteren van 75 euro per uur waren direct erkent als zelfstandige. Dit wetsvoorstel is definitief van de baan, schreef minister Koolmees in een Kamerbrief. Het zou te veel administratieve rompslomp met zich meebrengen om effectief te zijn.

Wat is de huidige situatie van de webmodule?

De webmodule is getest. Uit de testfase blijkt dat de webmodule in een groot aantal gevallen duidelijkheid geeft. Bij een kwart van de gevallen zouden opdrachtgevers een opdrachtgeversverklaring krijgen om een zzp’er in te huren. In 27 procent van de opdrachten viel geen uitsluitsel te geven en voor in bijna de helft van de opdrachten kwam dienstbetrekking naar buiten. In dat laatste geval zou waarschijnlijk een arbeidsovereenkomst nodig zijn, een reden om de werkrelatie nog eens goed onder de loep te nemen. Het kabinet gaat de pilot van start. In deze fase zal het kabinet met diverse sectoren in gesprek gaan over de werking van de webmodule. Staatssecretaris Vijlbrief: ,,Belangrijk, want in het verleden hebben we ook gezien dat het veel onrust geeft als die duidelijkheid er pas is op het moment dat de Belastingdienst langs komt. Juist daarom moeten we dit ook zo zorgvuldig doen en beginnen we eerst met een pilot.“

Wat betekent dit voor jou als zzp’er?

Voorlopig nog niets. Het zal nog wel een tijdje duren, misschien wel een aantal jaar, voordat daadwerkelijk duidelijkheid komt over het vraagstuk: wel of geen dienstverband? Toch kun je als zzp’er in de zorg jezelf goed voorbereiden door je zaakjes op orde te hebben. Investeer in je ondernemerschap. Dek je ondernemersrisico’s af, ga naar netwerkbijeenkomsten en volg cursussen of bijscholingen.

Gaat de webmodule dé uitkomst bieden en alle onrust wegnemen?

Belastingadviseur en advocaat Boris Emmerig van Holla Advocaten denkt van niet. ,,Honderd procent garantie gaat ook de webmodule niet geven. Doordat de situatie zo ontzettend complex is en er 45 criteria zijn waarop wordt gelet bij zelfstandig ondernemerschap, kan er ook uitrollen na het invullen van de vragen dat de beslisboom van de webmodule het ook niet weet. Dan komt er een belastinginspecteur aan te pas om de knoop door te hakken. De webmodule is en blijft een hulpmiddel.”

Beluister hieronder de aflevering van PIDZ Praat over wet DBA en webmodule: 

Foto’s: Thomas Lefbvre (Unsplash)

25 juni 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.