Werkdruk onder VIG’ers en verpleegkundigen stijgt

Dat er een groot tekort is in de verpleeghuiszorg en ziekenhuizen is al langer duidelijk. We weten ook dat veel verzorgenden en verpleegkundigen de knelpunten met hun teams oplossen, omdat ze loyaal zijn. Maar dat de cijfers over werkdruk choquerend zijn, was nog niet helemaal inzichtelijk gemaakt.

Beroepsverenging V&VN peilde de werkdruk onder ruim 750 mensen. En de cijfers die daaruit kwamen, laten de alarmbellen rinkelen. De beroepsvereniging enquêteerde omdat dat niet alleen in het belang is van de verzorgenden en verpleegkundigen, maar ook van de patiënten en bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen.

Eerlijke antwoorden

“Dit zijn heel eerlijke antwoorden en die hebben we nodig. Verpleegkundigen zijn enorm loyaal en gemotiveerd; ze zullen hun patiënten en bewoners nooit in de steek laten”, zegt V&VN-directeur Sonja Kersten in het magazine van de beroepsvereniging. “Maar als de druk teveel stijgt, worden mensen ziek en moeten ze gedwongen afhaken. In de groep verpleegkundigen en verzorgenden die extra diensten moeten draaien door het tekort aan mensen, overweegt meer dan de helft weleens te stoppen. Ik vind die cijfers echt alarmerend.”

VraagAntwoord respondenten
Werkdruk toegenomen90%
Structureel tekort86%
Vacatures langer dan 3 mnd open30%
Vacatures langer dan 6 mnd open30%
Wekelijks extra werken16%
Maandelijks extra werken37%
Overspannen25%
Burn-out klachten16%
Stoppen met werken46%
Patiënten/bewoners lijden onder werkdruk86%

Onmisbaar

Dit toont aan dat de (zelfstandige) zorgprofessionals onmisbaar zijn geworden. Niet alleen in de ouderenzorg, maar ook in de gehandicaptenzorg kunnen zij de werkdruk verlichten. De flexwerkers en zzp’ers zijn flexibel – op ieder moment van de dag kan je een beroep op hem of haar doen.

9 juni 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.