Wet DBA: hoe zit het ook alweer?

Het nieuws kwam begin juni naar buiten: demissionair staatssecretaris Eric Wiebes stelt de wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA) opnieuw uit, tot 1 juli 2018. De opvolger van de VAR-verklaring heeft sinds zijn intrede op 1 juni vorig jaar al veel stof doen opwaaien. Lex Tabak zet op de site van geschilleninstantie SoloPartners zet een aantal zaken op een rij over de omstreden wet.

Waarom een wet DBA? 

De reden dat de overheid de wet DBA in het leven heeft geroepen? Omdat de schatkist veel geld misloopt aan sociale premies – een groot deel van de bijna één miljoen zzp’ers trekt vele duizenden euro’s af van de belasting. Daardoor komt ons systeem verder onder druk te staan. Door de nieuwe wet twijfelen opdrachtgevers over de inzet van zelfstandigen, omdat het niet 100% veilig is.

Knelpunt: onduidelijkheid

Er heerst veel onduidelijkheid over de modelovereenkomst. Voor wie is die nu eigenlijk bedoeld? “Dat de overheid vooral zzp’ers heeft geïnformeerd over de komst en gevolgen van de wet DBA was daarom best een vreemde actie”, schrijft Lex Tabak op de site van SoloPartners. “Een beetje een valste start als het ware.” Juist de opdrachtgevers voorkomen veel problemen door dit ‘model’ na te leven. Een vrijstelling voor inzet van zzp’ers was er sinds de komst van de wet DBA niet langer, waardoor veel opdrachtgevers de inzet van zelfstandigen links lieten liggen. Dat leverde veel media-aandacht op. “Daardoor wordt de wet DBA vooral als probleem gezien.”

Oplossing: de modelovereenkomst

Een oplossing: de modelovereenkomst – PIDZ heeft een goedgekeurde extramurale modelovereenkomst. Die toont aan dat de zzp’er niet in loondienst is. Het is niet meer dan een overeenkomst van opdracht tussen opdrachtgever en -nemer. Toch is het anders dan loondienst: de Belastingdienst heeft de modelovereenkomst vooraf beoordeeld.

Uitgesteld

Handhaving van de wet DBA is opnieuw uitgesteld. Dat betekent dat de Belastingdienst geen boetes uitdeelt. Enkel aan kwaadwillenden, opdrachtgevers en zzp’ers die overduidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben. Deze groep betaalt opzettelijk geen belastingen en premies en zijn zo dus voordeliger uit. 

Wat nu?

SoloPartners is betrokken bij de politieke ontwikkelingen rondom de wet DBA. “We verwachten dat deze wet plaats zal maken voor iets nieuws, maar de vraag is wat. Er wordt veel nagedacht over en onderzoek gedaan naar alternatieven”, schrijft Tabak op de site van Solopartners. Vragen die regelmatig naar voren komen? Hoe om te gaan met bepaalde sectoren, zoals de zorg? Wanneer is iemand een echte ondernemer? “Op dit moment zitten we in het schemerduister”, weet Tabak.

Wordt dus vervolgd.

31 juli 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.