Wet DBA: overduidelijke kwaadwillenden verliezen belastingvoordelen

Nieuwe ontwikkelingen omtrent de wet DBA: overduidelijk kwaadwillende zzp’ers, bij wie sprake is van dienstbetrekking, worden alsnog door de Belastingdienst op de vingers getikt. Als dat gegeven klopt, zal de fiscus hun belastingvoordelen zoals de startersaftrek, afschaffen.

Dat blijkt uit een interne memo van de Belastingdienst. Wat betekent dit nu daadwerkelijk voor de schijnzelfstandigen bij wie blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van dienstbetrekking?

Als de fiscus concludeert uit de inkomstenheffing van de zzp’er van de belastingjaren 2016 en 2017 dat de omzet niet is gehaald uit de winst uit onderneming, dan zal de inkomstenbron worden gewijzigd naar resultaat uit overige werkzaamheden (row). Een onderzoek zal de Belastingdienst niet instellen, staat in de memo. “Voor het onderzoek naar het bestaan van een dienstbetrekking is meer nodig dan alleen een beoordeling van de aangifte inkomensheffing (met name bij de opdrachtgever).” Die stap is tot 1 januari 2018 nog een brug te ver.

Mogelijke consequenties

Als inderdaad een dienstbetrekking gaande is en de correctie wordt doorgevoerd, dan zullen de ondernemersfaciliteiten worden gecorrigeerd. Het gaat dan om bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek. Maar de zzp’er behoudt wel zijn kostenaftrek. Bij fikse opdrachten kan dat bedrag dus flink oplopen.

7 september 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.