Wij-krant | De kijk van Van Wijk op zzp’ers

Zzp’ers in de zorg zijn duur en zakkenvullers. Daarbij zorgen ze ook nog eens voor onrust op de werkvloer. Dit soort negatieve geluiden komt ook in de media veelvuldig voor. Hoe kijken bestuurders hiernaar? Joris van Wijk, financieel directeur van Blueprint Group uit zijn visie over deze zorgprofessionals.

Hoe kijkt u naar zzp’ers in de zorg?

,,Ze kunnen echt van waarde zijn voor de organisatie. Dat misken ik zeker niet. Maar ik zie twee verschillende typen zzp’ers: de ambitieuze ondernemers die behoefte hebben aan dynamiek en degenen die vooral vanuit financieel oogpunt zelfstandige zijn geworden. Over de eerste groep zorgprofessionals ben ik zeer te spreken. Deze zzp’ers lossen de problemen op, bouwen mee aan de organisatie en zorgen voor rust op de werkvloer. Met de tweede groep heb ik wat minder positieve ervaringen; als na 32 dagen de factuur nog niet is uitbetaald, hangen ze meteen aan de telefoon met een triest verhaal in plaats van een herinnering te sturen. Daar kan ik niet zoveel mee.”

Op welke wijze zet uw organisatie zzp’ers in?

,,Bij Blueprint Group proberen wij 85 procent van alle diensten in te vullen met vast personeel. De rest is voor de flexibele schil. In de zomermaanden ligt deze verhouding schever door alle vakanties van de vaste zorgverleners. Hier hangt een prijskaartje aan, want zzp’ers in de zorg zijn duurder dan het vast personeel. Maar dat is niet erg, als je kwalitatief goede zorgprofessionals krijgt. Dan vind ik het uurtarief minder een issue.

Zzp’ers ziet u dus als een verrijking. Zorgen ze ook weleens voor gefronste wenkbrauwen?

,,Zeker. Ik heb mij weleens terdege afgevraagd of de papieren worden gecontroleerd. Stond een zorgprofessional op een van onze locaties die totaal niet gekwalificeerd was. Sindsdien hebben we het beleid aangepast en vragen we telkens een VOG en de diploma’s op. En soms willen ze de werkwijzen van de afdeling aanpassen. Begrijp mij niet verkeerd, tips zijn van harte welkom, maar ze hoeven niet alles op de schop te gooien als ze eenmalig komen.”

Hoe kijkt u naar de zorg in 2025?

,,Dan zal de zorgbehoefte nog groter zijn dan die al is. Ik denk vooral dat de thuiszorg een vlucht gaat nemen, omdat de mensen steeds vaker en langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Op de tekorten die nog meer zullen ontstaan, moeten we iets gaan verzinnen.”

Heeft u een idee?

,,Zorg is en blijft bij uitstek een mensensector. Misschien dat robots de dagelijkse taakjes kunnen overnemen, zoals schoonmaken. Daarbij kunnen de nieuwste ontwikkelingen, zoals een tovertafel voor mensen met dementie, zorgbehoevenden een fijne dag bezorgen. Menselijke aandacht blijft altijd belangrijk. Nu en in de toekomst. Daar zie ik voor machines geen rol in weggelegd, want dit kunnen alleen mensen van vlees en bloed.”

Past de zzp’er in dit plaatje?

,,Natuurlijk. Ik denk dat het aantal zzp’ers binnen zorginstellingen niet explosief zal groeien. In de thuiszorg zal wel een toename zijn, verwacht ik. Deze zorgprofessionals kunnen vooral heel belangrijk zijn in de behoefte om mensen uit hun isolement te halen, naast het verlenen van zorg natuurlijk.”

11 februari 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.