Wij-krant | Vader en zoon Stolzenbach gaan voor de wereldtitel

Door de pesterijen aan het adres van zoon Dennis stuurde Max Stolzenbach (55) hem op zijn veertiende naar kickboksles. Zestien jaar later heeft hij twee Europese titels behaald. Pa Stolzenbach combineert het werken in de zorg met het geven van krachttraining voor dat ene nieuwe doel van zijn zoon: de wereldtitel tot de klasse -95 kg.

Nog altijd is Max van PIDZ Roermond nauw betrokken bij de het kickboksen van de 30-jarige Dennis, die nog altijd thuis woont in het Limburgse Tegelen. Een jaar lang heeft een cameraploeg de kickbokskampioen gevolgd. Hieruit is de documentaire De laatste titel ontstaan, die ook op het Nederlands filmfestival is getoond en waarin Max veelvuldig aan het woord komt.

Hij past zijn werktijden aan het trainingsschema van Dennis aan. In deze tijd staat het wedstrijdvechten op een laag pitje – pas één partij vocht de tweevoudig Europees kampioen dit jaar. Dit betekent dat Max momenteel meer in de zorg werkt. Hoe valt dit te combineren? ,,Als Dennis minder wedstrijden vecht, dan werk ik 70 procent van de tijd en train ik 30 procent van de uren samen met hem. Zodra ik weet wanneer een wedstrijd gepland staat, dan pas ik mijn werkschema hierop aan.”

Op gevoel

Van de twee jaar fysiotherapie die Max als negentienjarige student volgt, plukt Dennis nu de vruchten. Na zijn werk gebruikt de sportmasseur zijn laatste spat energie en staat hij zich in het zweet te werken om de spieren van zijn zoon los te masseren. ,,Hier heb ik niet altijd zin in, maar het voelt wel goed om te doen.”

Max kent het lichaam van Dennis als de beste. De kickbokser is bij diverse fysiotherapeuten en sportmasseurs langs geweest. Telkens komt de kampioen terug bij zijn vader. “Waarom zou ik naar de buren gaan die een Fiat hebben als ikzelf beschik over een Ferrari?”, beargumenteert hij.

Naast massages weet Max ook veel van krachttraining. In aanloop naar wedstrijden stelt hij schema’s op. ,,Aan de mimiek en uitvoering van Dennis kan ik zien of ik een tandje terug of bij moet schakelen”, zegt Max. In deze rustigere periode traint Dennis individueel. Dat merkt hij aan zijn lichaam. ,,Met mijn vader train ik veel effectiever en zwaarder. Maar wel altijd zo gericht, zodat ik de dag erna kan kickboksen.”

Rico Verhoeven

Tegenwoordig traint Dennis bij naamgenoot Krauweel, de bezitter van de sportschool waar wereldkampioen Rico Verhoeven komt – een rit van anderhalf uur. Dat hij bij Krauweel zit, is best uitzonderlijk. Verhoevens coach neemt niet zo snel mensen op in zijn trainingsgroep, weet ook vader Max.

Om zijn kennis over krachttraining eens te toetsen, is hij bij Verhoevens krachttrainer John van Dijk langs geweest. ,,Raad eens? We zaten op één lijn”, jubelt Max in de partytent die in de tuin staat.

Dennis ambieert de wereldtitel. Vader Max hoopt daar zijn steentje aan bij te kunnen dragen, zo lang Dennis voor zijn hulp openstaat. Of hij het in zich heeft? Max: ,,Fysiek en technisch kan Dennis het aan. Het gaat om het mentale aspect. Daarin kan hij verbeteren.”

Blijven combineren

Van het trainen van Dennis kan Max enorm genieten, maar ook van het werken in de zorg. Hij is weleens naar Den Haag gereden voor een opdracht. Elke keer komt de PIDZ’er met een grote glimlach weer thuis, erkennen zijn zoon en vrouw Annemie. ,,Van een rondje wandelen met een cliënt met een verstandelijke beperking tot het werken op een crisisdienst. Ik geniet daar heel erg van.”

Ook Dennis heeft een link met zorg: hij geeft spreekbeurten op scholen en gaat regelmatig bij zorginstellingen langs om les te geven of een cursus te verzorgen hoe om te gaan met tegenslagen.

Maar zolang Dennis voor de wereldtitel wil gaan, blijft daar de prioriteit liggen – en zal Max het werk en training geven blijven combineren. ,,Mede hierdoor ben ik via PIDZ gaan werken. Valt die droom in duigen, dan houd ik het werken in de zorg echt nog wel twaalf jaar vol.”

31 januari 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.