PIDZ-directeur Hetty in podcast Yoe Talk | ‘Expertise inschakelen als zzp’er is geen zwaktebod’

Voor Yoe Talk, de podcast van samenwerkingspartner Yoe waarin actuele thema’s over ondernemerschap in de zorg worden besproken, schuift algemeen directeur Hetty van Dommelen van PIDZ aan bij presentator Wout Fassbender. Samen behandelen zij de rol die service- en bemiddelingsbureaus voor zzp’ers in de zorg kunnen betekenen. 

Algemeen directeur Hetty van PIDZ vertelt in de podcast Yoe Talk dat het niets met lui ondernemerschap te maken heeft als zzp’ers zich inschrijven bij een service- of bemiddelingsbureau. ,,Niet iedereen heeft overal verstand van. Een zzp’er in de zorg ook niet. Die hoef je echt niet uit te leggen hoe ze moeten omgaan met cliënten en patiënten. Dus het is geen zwaktebod als je expertise inhuurt voor iets waar je niet zo vaardig in bent. Ik vind dat juist heel sterk om hulp in te schakelen en zie het als slim ondernemerschap.”

Ze vertelt dat er veel bij komt kijken als je ondernemer wordt. Dat er vragen bestaan, vindt Hetty heel logisch. ,,Je kiest ervoor om zelfstandige te worden en vraagt jezelf misschien af hoe je aan opdrachten komt of hoe de vork regionaal of landelijk in de steel zit. Ik kan mij heel goed voorstellen dat zzp’ers daar meer informatie over willen. Dat kan je heel goed inwinnen bij een servicebureau.”

Als iemand zegt: ‘Oh, die verdient veel’, dan is dit niet helemaal terecht. Een zzp’er moet overal zelf voor zorgen. 

Hetty van Dommelen

Hetty ziet daarin een versterkende rol weggelegd voor de service- en bemiddelingsbureaus. Die kunnen ook maatwerk leveren voor zowel zorginstelling als zzp’er, stelt ze in Yoe Talk. ,,Als ik naar ons softwaresysteem kijk, kun je het vergelijken met een website waar je een hotel kunt boeken. Dat kun je ook helemaal afstemmen op jouw wensen en behoeften. Zo werkt ons systeem eigenlijk ook. De zzp’er kiest waar hij wil werken, wanneer, hoe ver van huis, in welke functie en welke branche. De zorginstelling kan zijn voorkeuren aangeven voor welke dag, het tijdstip, de sector, het maximale uurtarief en functieprofiel van de zzp’er. Ze zijn zelfstandige partners. Daar staan wij als PIDZ los van.”

Zzp’er niet duurder

Er gaan altijd veel geluiden rond dat zzp’ers in de zorg aanzienlijk duurder zijn dan zorgprofessionals die werken in loondienst. Klopt dat wel? ,,Als je alle factoren bij elkaar optelt, zoals productiviteit, ziekteverzuim, het afsluiten van werkgeversverzekeringen en wat er nog meer bij komt kijken, dan kom je op ongeveer hetzelfde uit. Als iemand zegt: ‘Oh, die verdient veel’, dan is dit niet helemaal terecht. Een zzp’er moet overal zelf voor zorgen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en het betalen van de belasting”, antwoordt de PIDZ-directeur, die refereert aan een artikel van SoloPartners, de branchevereniging voor zzp’ers in de zorg, waarin wordt ontkracht dat het zo zou zijn. ,,Nee, zzp’ers in de zorg worden ook niet rijk, zoals weleens wordt beweerd.”

Benieuwd naar de hele aflevering van Yoe Talk met PIDZ-directeur Hetty van Dommelen? Deze is hieronder te beluisteren.

 

Vergeet niet om deze post te delen.

Wout Fassbender
Wout Fassbender
Met pen, camera of voicerecorder gaat Wout altijd op zoek naar een verhaal. Dit trekt hem het meest. Op deze wijze wil hij graag uitdragen waar PIDZ voor staat: met zorg verbonden. Als freelance (huis)journalist kan Wout bij PIDZ uiten wat hij het liefst doet: verhalen vertellen waarmee iedereen zich verbonden voelt.

Pauzemomentje?
Ontdek onze nieuwsbrief

Misschien is dit ook wel iets voor jou.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.