Yvonne en pleegzoon Outman: twee handen op één buik

Twee dochters die al uit huis wonen en toch besluit PIDZ’er Yvonne Lettink om pleegzoon Outman op te voeden. De twee kennen elkaar al vanaf zijn geboorte en sindsdien is een bijzondere band ontstaan.

Outman woont nu zo’n zes jaar bij Yvonne (53). Zijn nog jonge leven is turbulent geweest. Zijn biologische moeder is verslaafd en woont nu in een zorginstelling. Goede vriend Jan neemt de zorg voor Outman op zich, maar hij is de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd.

Yvonne komt regelmatig bij hem over de vloer om te helpen met de verzorging voor Outman en het huishouden. Als jeugdzorg beslist dat Outman beter naar een pleeggezin kan gaan vanwege Jans leeftijd springt Yvonne in de bres. ,,Dan zou hij al zijn vriendjes en school moeten achterlaten.” Dat kan ze niet over haar hart verkrijgen – al kost het uiteindelijk haar relatie.

Outman komt ondertussen thuis van school en neemt plaats op de bank. Hij is geen prater en van de korte antwoorden. Bij Yvonne voelt hij zich helemaal thuis. Een eigen kamer met PlayStation, verantwoordelijkheid en vrijheid, meer heeft de puber niet nodig.

Zoals tieners tegenover hun ouders kunnen doen, zo doet Outman ook tegen Yvonne. Regelmatig probeert hij haar uit de tent te lokken. Wanneer het hierover gaat, verschijnt een grijns op zijn gelaat. ,,Ik houd er wel van om Yvonne een beetje te pesten, of om te slijmen.”

Dit laatste doet de puber als hij iets nodig heeft. Yvonne schetst een voorbeeld: ,,Dan ziet hij een paar mooie schoenen en zeurt-ie net zo lang tot ik bijna uit mijn voegen barst. Daarna blijft Outman een paar dagen stil en dan gaat hij opeens hints geven. Maar daar trap ik niet in hoor, haha!”

Bekommeren
Yvonne bekommert zich om Outman en daar is hij haar heel dankbaar voor. Hij voelt zich vertrouwd bij zijn pleegmoeder, bij wie hij het gevoel heeft alles kwijt te kunnen; vindt Outman het vervelend dat zijn tanden niet mooi recht staan? Yvonne gaat met hem naar de orthodontist. Vindt hij het lastig om zich te uiten? Samen met zijn ploegmoeder bezoekt hij de kinderpsycholoog. Voor zijn leeftijd is de tiener niet de grootste (1.51 meter). Nou, dan gaan ze toch naar het ziekenhuis voor onderzoeken? ,,Ik wil wel goed voor hem zorgen en alles in goede banen leiden”, maakt Yvonne duidelijk.

Moeder-zoon-activiteiten
Samen ondernemen ze moeder-zoon-dingen, zoals een hapje eten of naar de bioscoop gaan. Dan is het ook echt beregezellig, zegt Yvonne. Ondertussen lopen haar dochters Loraine en Alycia binnen. Regelmatig gaat Outman bij een van zijn zussen logeren.

Dan gaan de kinderen van Loraine en Alycia uit hun dak van vreugde. Met Ceomey (9) heeft Outman een echte broer-zus-relatie. Ze vechten elkaar af en toe de tent uit, maar komen ook op voor elkaar. En Jaylee van drie is dol op hem. Alycia: ,,Wanneer ze hem ziet, roept ze: ‘Outie!’ en vliegt hem om de nek. Echt vertederend om te zien.”

Uit alles blijkt dat de pleegzoon geen pleegzoon is. Outman is geliefd binnen het hele gezin-Lettink. ,,Dan hoor ik regelmatig van mijn moeder dat ze het toch heel fijn zou vinden als Outman thuis is als ze thuiskomt van werk”, benadrukt Alycia nog maar eens.

Ondanks dat Outman niet zo’n prater is, voelt hij zich op zijn gemak bij Yvonne en zijn twee zussen. Andersom geldt hetzelfde. ,,Natuurlijk wil ik hem weleens achter het behang plakken, maar het liefst heb ik Outman gewoon in de buurt”, zegt Yvonne. ,,Het begint echt een grote vent te worden.”

27 juni 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.