Zevenduizend fte en bijna half miljard extra voor verpleeghuiszorg

Een flinke opsteker voor de verpleeghuiszorg. Demissionair staatssecretaris Van Rijn maakte vanmiddag bekend vanaf 2018 435 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor deze sector. Dat betekent ook 7.000 fte aan zorgverleners.

Het geld is nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen voor verpleging, verzorging en thuiszorg. Naast het aannemen van nieuwe zorgverleners, biedt ook het uitbreiden van contracten van bestaande zorgmedewerkers mogelijkheden: extra handen aan het bed.

Kwaliteitskader

In januari dit jaar werd het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg ingesteld. Mede daardoor kan deze zorgsector 40.000 extra zorgverleners verwelkomen de komende jaren. Het vergt tijd om die instroom in goede banen te leiden vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en het vermogen van de zorginstellingen om daar de organisatie op aan te passen.

Eerder werd al 100 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor locaties die het écht nodig hebben. Daarna kwam naar buiten dat dit bedrag structureel vrij zou komen om zo de kwaliteit in verpleeghuizen te verbeteren. Nu schroeft Van Rijn dit structureel op naar 435 miljoen euro extra per jaar.

4 juli 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.