De zorg biedt voldoende kansen

Cor ten Cate

In tegenstelling tot het algemene geluid dat het in de zorg alleen maar minder zou gaan, stelt Cor ten Cate (58) dat er legio kansen te vinden zijn. Niet alleen landelijk, maar ook zeker regionaal. Sinds anderhalf jaar is hij franchisenemer van PIDZ Zwolle en Cor weet: “Het worden er alleen maar meer.”

Niet alleen in Zwolle en omgeving, maar ook landelijk merkt Cor dat de zorginstellingen de openstaande diensten niet opgevuld krijgen. Dat vormt een van de grootste knelpunten binnen zorgland. De oorzaak: de jarenlange bezuinigingen die zijn doorgevoerd.

Cor stelt dat het probleem is op te lossen door te werken met een flexibele schil. “PIDZ kan dé flexibele schil worden die opdrachtgevers nodig hebben.” Met uiterste precisie koppelt Cor een zzp’er aan een opdrachtgever; hij gaat uit van de wensen van de klant én de zelfstandig zorgverlener. “Ik probeer altijd de perfecte match te vinden, want beiden moeten zich thuis voelen.”

Zzp’ers leren begrijpen

Jarenlang werkte Cor in vaste dienst. Sinds het franchiseschap krijgt hij voornamelijk te maken met de zelfstandig zorgprofessional. Ervaring met de zzp’er had Cor dus nog niet. Door zelfstudie – zo mag je het noemen – heeft hij de zzp’er leren begrijpen. “Ik heb de letterlijke vraag ‘hoe denk jij eigenlijk?’ aan zzp’ers gesteld.” Zodoende raakte hij ook met hen verbonden. “Ik houd van de ondernemer die risico’s niet uit de weg gaat.”

Hij ziet een duidelijke tendens binnen de zzp-wereld. Het leeuwendeel van de zorgverleners werkt achttien uur in dienst en freelancet daarnaast. Of begint juist als zzp’er. Die groep wil Cor graag laten aansluiten bij PIDZ. Door transparant te zijn, probeert hij de beginnend zzp’er aan zich te binden. “Iedere zorgprofessional is welkom. Samen dragen wij een familiegevoel uit.”

Geduld, een schone zaak

Cor wil graag beter worden, leren van zijn fouten. En volgens hem kan dat door stil te staan bij zijn uitgevoerde acties. Cor heeft een lange carrière in de zorg achter zich, binnen alle lagen van het werkveld. Maar als franchisenemer van PIDZ Zwolle leert hij elke dag bij. “Ik ben heel erg enthousiast. Altijd al geweest.”

Dat enthousiasme kon hij in het begin moeilijk richting geven. De uitdrukking: geduld is een schone zaak, past nu perfect bij Cor. “Dat heb ik wel moeten leren. Omdat ik zo graag met de knelpunten van (potentiële) klanten aan de slag ga, benader ik ze soms te veel. Nu geef ik de mensen de kans om alles te laten bezinken. Dat betekent niet dat ik minder enthousiast ben, maar het op een betere manier gebruik.” 

Kansen aangrijpen

De mogelijkheden die in Cors gebied liggen, grijpt hij graag met beide handen aan. En dat vraagt hij ook zelfstandige zorgprofessionals en zorginstellingen in zijn regio te doen. “Je kunt hier haast zwemmen in het werk. Zzp’en zorgt voor geluk, afwisseling en saamhorigheid.”

22 juni 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.