Zorgbonus: hoe vraag je deze aan?

De uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft voor veel opschudding gezorgd en het einde is nog niet in zicht. De overheid realiseert zich dat vele zorgprofessionals een uitzonderlijke prestatie hebben moeten leveren om de maatschappij hierin te ondersteunen. Om hun waardering hiervoor uit te spreken, biedt de overheid zorgprofessionals een zorgbonus aan van € 1.000,00 (netto).

Voorwaarden zorgbonus

Eerder is gecommuniceerd dat alle zorgprofessionals in aanmerking komen voor de bonus. Hierin heeft de overheid echter enige nuance aangebracht door het stellen van enkele voorwaarden. Wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor de zorgbonus:

  • Je hebt werkzaamheden verricht in de periode van 1 maart 2020 tot en met 1 september 2020. Onder werkzaamheden wordt verstaan het verzorgen, verplegen, begeleiden, behandelen, het opvangen of het verlenen van triage aan patiënten of cliënten met COVID-19.
  • Je hebt je specifiek ingezet voor patiënten en cliënten met het COVID-19 virus of op een andere wijze ingezet en daarmee bijgedragen aan de strijd tegen COVID-19.
  • Je hebt een overeenkomst van opdracht met de zorginstelling die onder deze werkzaamheden ligt.
  • Je bruto uurtarief was maximaal € 88,90 inclusief btw, dus € 72,- exclusief btw.

Opdrachtgever vraagt de bonus aan

De zorginstelling waarvoor je hebt gewerkt bepaalt of je voldoet aan bovenstaande voorwaarden. Indien dit het geval is, kan de zorginstelling de bonus vanaf 1 oktober aanstaande tot en met 29 oktober 2020 via een online formulier aanvragen bij Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Daarna wordt de aanvraag in behandeling genomen en ontvangt de zorginstelling binnen 13 weken terugkoppeling. De zorginstelling keert de bonus na goedkeuring van de aanvraag uit aan de zorgprofessional.

Neem contact op met de zorginstelling

Om ervoor te zorgen dat slechts één zorginstelling de bonus voor je aanvraagt, ben jij als zzp’er in de lead. Wil je in aanmerking komen voor de zorgbonus? Neem dan contact op met je opdrachtgevers om hen te verzoeken je mee te nemen in hun aanvraag. SoloPartners heeft hier een eenvoudig 5-stappenplan voor opgesteld:

  1. Stel vast of je tussen 1 maart en 1 september tijdens je werk met corona te maken hebt gehad.
  2. Beoordeel of jouw beroep op de lijst staat met beroepen die wel in aanmerking komen (te vinden op Handreiking zorgbonus Covid-19) of zorg ervoor dat je kunt beargumenteren dat je er wel voor in aanmerking zou moeten komen.
  3. Bepaal of jouw uurtarief lager was dan € 72 per uur.
  4. Vraag de zorgbonus aan bij de opdrachtgever waar je de meeste opdrachten hebt uitgevoerd.
  5. Heb geduld: de zorgbonus kan tot uiterlijk eind januari 2021 uitgekeerd worden.
28 september 2020

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.