De Zorgbutler: zelfstandig wonen met zorg om de hoek

Na ruim dertig jaar in de reguliere zorg vindt Angela Kunne (58) het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ze is in april dit jaar de eerste franchiseformule van de Zorgbutler begonnen, in Rotterdam. Daar kan ze de zorg invullen hoe zij het graag ziet: met aandacht en respect voor de bewoners.

De Zorgbutler is een nieuwe woonvoorziening voor zelfstandig wonende ouderen die bij bepaalde activiteiten hulp nodig hebben, zoals aankleden of douchen. Er is veel interesse in deze nieuwe vorm van zorg op maat. Halverwege mei zijn 24 van de 43 appartementen bewoond op de drie etages die Kunne beheert – in totaal telt het gebouw negen verdiepingen. En de belangstelling houdt aan. Regelmatig komen geïnteresseerden binnen om eens kennis te maken met Kunne en de Zorgbutler.

Gepaste oplossing

De Zorgbutler biedt niet alleen een gepaste oplossing voor elke zorgvraag, maar deze woonvorm voorkomt ook eenzaamheid bij ouderen. De gemoedelijke sfeer is voelbaar tijdens het koffie-uurtje in een van de huiskamers. De ouderen, allen PGB-cliënten, praten honderduit en maken grapjes. Ook de zorgverleners worden regelmatig in de maling genomen. Nieuwe vriendschappen ontstaan. “Daar doe ik het voor”, zegt Kunne. “De mensen hier zijn zo dankbaar.”

Alles mag, niets moet

De franchisenemer geniet zichtbaar van haar nieuwe uitdaging. “Nadat er jaren over mijn schouder is meegekeken, kan ik de zorgverlening nu helemaal naar mijn hand zetten”, legt Kunne uit. De ouderen voeren hun eigen regie. Wil een bewoonster om zeven uur ’s morgens opstaan, dan kan dat. Wil zij uitslapen tot half negen? Ook dat is mogelijk.

“Wij willen bijdragen aan de ideale manier van leven. We kijken juist naar wat de ouderen wél kunnen, niet wat hun beperkingen zijn”, zegt Kunne. “Mijn credo is: mensen mogen hier alles en moeten niks.” Dat geldt ook voor de zorgverleners die daarbij hun verzorgende taken natuurlijk niet uit het oog dienen te verliezen. “Ik juich het juist toe als ze een kopje koffie willen drinken met een bewoner.”

Eerste PIDZ’ers

Kunne wil uiteindelijk toe naar een basisteam van zorgverleners, met daaromheen een flexibele schil. De zelfstandige zorgverleners zullen aanvullen waar nodig. Kunne heeft de eerste twee PIDZ’ers van Maaike Verriet, franchisenemer PIDZ Den Bosch, al ingezet. Dat is niet alleen haar, maar ook de PIDZ’ers goed bevallen.

Kunne werkt zeven dagen per week het klokje rond, maar krijgt volop energie van haar werk. “Het beginnen van de Zorgbutler is mij alles waard. Deze manier van zorg verlenen heeft de toekomst. Dat weet ik zeker.”

6 september 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.