Zorgheld van de Maand | Clivia Themen

PIDZ’ers die naast hun werk als zorgprofessional iets bijzonders doen, verdienen erkenning. Ze krijgen een plekje in de rubriek Zorgheld van de maand. Ondernemer Clivia Themen van PIDZ Eindhoven helpt mensen aan het werk, in Zimbabwe.

Clivia helpt Zimbabwanen vooruit

Door privéomstandigheden kent Clivia een zware periode. Ze is gelovig en aangesloten bij de pinkstergemeenschap. Op aanraden van een vriendin pakt ze het vliegtuig naar Harare, de hoofdstad, om naar United Family International Church te gaan. Daar kan ze tot rust komen en zich even afsluiten van alle hectiek in Nederland.

Zelf weet de geboren Surinaamse ook niet zo goed waarom zij zich zo thuis voelt in Zimbabwe, het land dat jaren gebukt gaat onder de dictatuur van de inmiddels afgezette president Robert Mugabe. ,,Heel vreemd eigenlijk”, benadrukt ze op haar bank thuis in het Belgische Turnhout.

Aanvankelijk gaat Clivia dus naar Zuidoost-Afrika om een heilige kerk te bezoeken en tot rust te komen, maar ze keert boordevol ideeën huiswaarts. Ze leert Michael kennen, een taxichauffeur die een diploma heeft als IT’er. De klik tussen de twee is er direct. ,,Michael is heel nederig, vriendelijk en ontzettend dankbaar”, merkt de verzorgende IG op.

Emotie aan telefoon

Als hij haar naar het vliegveld brengt, voeren ze een gesprek over zijn dromen en ambities. Direct op de man af vraagt Clivia wat zijn grote wens is. Daarop antwoordt Michael: ,,Ik heb een stuk land geërfd van mijn overleden vader (twintig hectare, red.) en zou graag een boerderij willen beginnen met varkens, omdat dit geld oplevert.”

Maar Michael heeft geen geld om te investeren – het liefst verhuist hij naar Zuid-Afrika om als IT’er aan de slag te gaan, omdat in die sector daar wel goed te verdienen valt. Op de boerderij beschikt hij niet over water of elektriciteit. Met dit in haar achterhoofd stapt Clivia op het vliegtuig terug naar huis. ,,Ik heb het telefoonnummer van Michael gevraagd. Iets dat heel ongebruikelijk is Zimbabwe omdat de mensen dat niet zomaar mogen geven aan vreemden.”

Thuis op de bank krijgt Clivia, zo blijkt later, een geniale ingeving. Ze pakt de telefoon en belt Michael met de volgende vraag: ‘Wat heb je nodig?’. Hij zegt dat het geen zin heeft om een berekening erop los te laten, omdat het een onhaalbare zaak is. Toch dringt Clivia hierop aan.

Michael komt erop terug en stelt dat hij zo’n 3.000 dollar nodig heeft om alleen de varkensstallen te kunnen bouwen op het land in Murehwa, gelegen op een uur rijden van Harare. Clivia komt meteen in actie en gaat naar de bank om het geld te storten. Via WhatsApp stuurt ze hem een foto met het stortingsbewijs. ,,Hij snapte niet wat hij op de foto zag. Ik moest het hem meerdere malen uitleggen, toen het kwartje viel raakte Michael geëmotioneerd. Zo dankbaar was hij met mijn investering.”

75.000 euro

Nu, twee jaar later, zijn de varkensstallen gebouwd en leven 33 varkens en 5.000 kippen op het land. Verder grazen er ook geiten en koeien. Daarnaast beschikt de boerderij over water en elektriciteit en werken er vier Zimbabwanen. ,,De werkloosheid in Zimbabwe is groot. Ik ben blij dat ik mensen kan helpen”, zegt Clivia hierover.

Inmiddels heeft ze zo’n 75.000 euro geïnvesteerd. ,,Ik heb door een advocaat alles contractueel laten vastleggen. Michael stuurt mij netjes alle bonnetjes toe en maakt verslagen van belangrijke gebeurtenissen.”

Eens in de zes weken gaat ze voor een week naar Zimbabwe om te kijken op de boerderij. Dan neemt ze direct zaden mee voor de akkerbouw. Maar klaar is Clivia nog lang niet. Het liefst laat de onderneemster, met een eigen transportbedrijf in pakketpost, op het land een huis bouwen voor de werknemers.

Goudmijn

Verder heeft ze machines gekocht om goud te delven, bij een mijn in de buurt. Dat idee staat nog in de kinderschoenen. ,,Ik wacht nog op de licenties, want ik wil het wel volgens de legale weg doen”, legt Clivia uit. Hoe het komt dat ze zo behulpzaam en gastvrij is? ,,Ik vind gewoon dat het hoort om mensen te helpen, als je zelf iets te besteden hebt.”

De combinatie van haar transportbedrijf en de boerderij in Zimbabwe zorgt ervoor dat Clivia niet veel tijd heeft om in de zorg te werken. Het liefst zou ze voor langere tijd naar het Afrikaanse land gaan om de boel verder op te bouwen. ,, Mijn man wilde bij de eerste kennismaking met Zimbabwe al niet meer terug. Voorlopig gaat dit nog niet, want dan heb ik iemand nodig die mijn taken kan waarnemen.”

En zo zal Clivia de komende tijd blijven pendelen tussen Turnhout en Zimbabwe. Iedere keer weer wordt ze als een koningin onthaald, als dank voor alle investeringen.

27 december 2018

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.