Zuster Kadogo zorgt voor ouderen in Kenia

Schrijnende verhalen krijgt verzorgende IG Kadogo Naus-Nyawade over ouderen in Kenia te horen. Dat zet haar aan het denken. Voor de mensen daar wil ze iets betekenen en richt een eigen stichting op: Agewatch.

Als vrijwillige zorgverlener vertrekt Kadogo in december 2014 naar het Keniaanse Kisumu, waar haar ouders vandaan komen. Zelf is ze opgegroeid in Nairobi, de hoofdstad waar ze tot 1984 heeft gewoond waarna ze naar Salzburg verhuisde en vervolgens in ’91 neerstreek in Helmond.

Tijdens haar verblijf leert ze Richard kennen, een man die voor zijn zieke moeder zorgt. Dat is heel gebruikelijk in Afrikaanse landen. “Familie zorgt altijd voor elkaar. De ouders staan voor de kinderen klaar. En nu is de situatie andersom en doen de kinderen dat”, legt de 58-jarige Kadogo uit.

Het verhaal van Richard grijpt haar aan. Hijzelf woont en werkt in Nairobi. Zijn moeder zit vierhonderd kilometer verderop, in Kisumu. Een bezoekje brengt hij niet zomaar. Over de hobbelige wegen vol kuilen en gaten duurt de rit zeker zeven uur – en soms wel twaalf. “Richard was totaal uitgeput. Dat op en neer reizen om zijn moeder te verzorgen, brak hem op.” Zijn wens: thuiszorg, zodat hij eens in de twee weken bij zijn moeder kan langsgaan. 

Materialen verschepen

Samen met Richard (zie foto) brainstormt Kadogo over de mogelijkheden die er liggen. Kadogo steekt in Nederland haar handen uit de mouwen, hij in Kenia. Ze klopt aan bij woonzorgcentrum de Zorgboog, waar ze materialen die niet meer gebruikt kunnen worden zelf ophaalt. Die worden vervolgens in een container naar Kenia verscheept en aan ziekenhuizen verkocht. Met dat geld kunnen Kadogo en Richard de ouderen helpen in de vorm van dagopvang vanuit één centrale plek. “We zoeken zoekt ze een opslagplaats waar mensen de onbruikbare materialen naartoe kunnen brengen”, zegt ze.

Maar Kadogo biedt meer dan thuiszorg alleen. Ze krijgt het zelfs voor elkaar om een ziektekostenverzekering, die 60 euro per jaar kost, uit te breiden in de provincie Kisumu. Daarmee kan ook zorg aan huis worden bekostigd. Het blijkt zelfs zo’n succes dat je met die zorgpas in alle ziekenhuizen de zorgkosten vergoed krijgt tot een bedrag van 20.000 euro.

Verschillende zorgmodellen

In de zomer van 2017 keert Kadogo terug naar Kenia en maakt kennis met diverse zorgmodellen. Een daarvan is het Engelse model. Ouderen kunnen voor bijna 5 miljoen Keniaanse shilling (omgerekend 40.000 euro) een appartement kopen waar ze zorg aan huis krijgen.

Het andere model waarmee Kadogo kennismaakt: het katholieke model. Verwaarloosden worden door gelovigen opgenomen. Wat haar opvalt: “Het model van thuiszorg zoals in Nederland kennen ze daar totaal niet.” Dat wil de geboren Keniaanse in het dorp van haar ouders introduceren.

Nog niet geslaagd

Ondanks dat het aanslaat, is voor Kadogo haar project nog verre van geslaagd. Ze wil meer bereiken voor de ouderen daar. Tot dusver kent haar project AgeWatch drie residenties voor zorgbehoevenden vanaf zestig jaar. Naast een verblijf voor degenen die zorg nodig hebben, telt de stichting ook woningen voor ouderen met complexe zorgvraag en degenen die volledig afhankelijk zijn van zorg.

Ze schetst een voorbeeld over hoe in Kenia over zorg wordt gedacht. “Mensen met diabetes krijgen in Kenia een keer in het kwartaal een spuit. Wij doen dat twee keer per dag. Als we het niet voor het ontbijt en avondeten doen, raken we in paniek. Daar weten ze dat je vaker insuline moet spuiten, maar het geld is er niet.”

Terug naar Kenia

Wanneer voor Kadogo het project één groot succes is? “Als alles loopt en er voldoende geld is om medicijnen te kopen zodat ouderen dagelijks thuiszorg krijgen naar de Nederlandse maatstaven.”

Dan zal ze ook zelf terugkeren naar haar geboorteland. Nu kan Kadogo dat nog niet. “Ik heb al twintig jaar last van hoge bloeddruk. Ga ik naar Kenia en treden complicaties op, dan kunnen ze mij niet helpen. Als dat mogelijk is, pak ik samen met mijn man Hans het vliegtuig om daar voor de ouderen te zorgen.”

3 januari 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.