ZZP’er en zorgmedewerker ineen

Zowel zelfstandige als in loondienst? Het kan volgens Henk Molenaar, zelf zzp’er en werkzaam bij LunetZorg. “Wat heb je te verliezen?”

Na zijn studie SPW 4 begint hij bij LunetZorg, een gehandicaptenzorginstelling. Daar zit Henk nu tien jaar op zijn plek. Maar avontuurlijk als hij is, gaat de 28-jarige begeleider graag nieuwe uitdagingen aan. En dus is hij geïnteresseerd als PIDZ op zijn pad komt. “Een collega van mij werd PIDZ’er en ik ken Hetty (van Dommelen, nu algemeen directeur bij PIDZ, red.) nog van Lunet.”

Een combinatie lijkt hem wel wat. Na een oriënterend gesprek ziet Henk het helemaal zitten om voor zichzelf te beginnen. Binnen anderhalve week heeft hij het papierwerk geregeld en schrijft de kersverse zzp’er zich begin juli in.

Hoe bevalt de combinatie hem? “Heel goed. Je moet alleen niet vies zijn om veel uren te maken”, legt hij uit. In de zomer werkt hij zo’n 65 uur in de week, 28 bij Lunet en de rest als PIDZ’er. “Ik vind het lekker, echt ideaal.”

Kennis toepassen

Doordat Henk nu bij veel verschillende zorgorganisaties komt, kan hij overal de goede en minder goede dingen meenemen naar een volgende opdrachtgever of LunetZorg.

Henk merkt wel dat bij verschillende opdrachtgevers in beginsel negatief over zzp’ers wordt gedacht. “Daar heb je er weer een”, citeert Henk de cliënten. “Maar aan het eind van de middag of avond vragen ze wanneer ik weer langskom.”

Wanneer Henk bij een nieuwe opdrachtgever is geweest, vraagt hij altijd een evaluatiegesprek aan. Wat kan beter? Wat gaat goed? Heb je nog tips? ‘Het lijkt alsof je hier al jaren rondloopt’, hoort Henk regelmatig. “Dat is een mooi compliment voor mij.”

Uitdagingen

“Een aanrader”, zo noemt Henk de combinatie van zzp’er zijn en werken in loondienst. “Als je avontuurlijk bent ingesteld, dan komen als zelfstandige continu voortdurend nieuwe uitdagingen op je pad.” Het houdt hem scherp in zijn werk, omdat Henk niet weet wat komen gaat.

Daarom adviseert hij iedereen die twijfelt om als zelfstandige aan de slag te gaan het volgende: “Je hebt niks te verliezen. Ga de uitdaging aan. Past dit niet bij je, dan kan je weer in loondienst. De winst die je dan hebt geboekt, is de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt.”

18 november 2017

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.