Werken als
zzp'er in de zorg

Ben jij een zorgprofessional met een groot zorghart, maar werk je liever niet in loondienst? Dan is werken als zzp’er in de zorg iets voor jou. Je ontdekt hier wat het werken in de zorg als zzp’er inhoudt en wat wij als PIDZ kunnen betekenen voor zzp’ers in de zorg.

Deel op:

Werken als zzp'er in de zorg
Zzp'er in de zorg

Voordelen van werken in de zorg als zzp’er

Jij wil werken in de zorg, want voor anderen zorgen is het mooiste wat er is. Op welke manier je precies wil werken in de zorg is helemaal aan jou. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden, waar loondienst er slechts een van is. Steeds meer zorgverleners kiezen er daarnaast voor om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan. Hier zitten veel voordelen aan vast, maar ook zeker nadelen. Het is goed dat je op de hoogte bent van zowel de voordelen als de nadelen, wanneer je overweegt om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan.

Kortgezegd zijn de belangrijkste voordelen van het werken als zzp’er in de zorg de volgende:

  • Je hebt veel vrijheid in je werk
  • Je uurtarief bepaal je zelf
  • Je administratieve werkdruk is lager

In het artikel Werken als zzp’er in de zorg: de voor- en nadelen volgens PIDZ’ zoomen we dieper in op alle voor- en nadelen.

Inschrijven als zzp’er in de zorg

Wanneer je besloten hebt de overstap te maken van loondienst naar zzp’er in de zorg, heb je waarschijnlijk alle voor en tegens goed overwogen. De volgende vragen die vervolgens opkomen zijn: hoe word ik zzp’er in de zorg? Wat moet ik allemaal regelen en welke documenten moet ik invullen?

Kort door de bocht genomen moet je 10 dingen doen en regelen om zzp’er in de zorg te worden

In het artikel ‘Hoe word je zzp’er in de zorg bij PIDZ: 10 stappen uitgelicht’ leggen we onderstaande stappen een voor een in detail uit.

10 stappen inschrijven zzp'er in de zorg - desktop
10 stappen inschrijven zzp'er in de zorg - mobiel

Aan de slag als zzp'er in de zorg bij PIDZ

PIDZ is in Nederland een van de grootste servicebureaus in de zorg. Met ambitie en hard werken zijn we in tien jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk netwerk van meer dan 6.000 zorgverleners. Als allround servicebureau brengen we zorgaanbieders en zzp’ers bij elkaar: vanuit ons hoofdkantoor in Eindhoven én vanuit onze vestigingen in het hele land.

Via PIDZ koppel je alles wat leuk is aan zelfstandig werken in de zorg aan alles wat nóg leuker is aan zelfstandig werken in de zorg. Wij helpen je het maximale uit je onderneming te halen, jij doet waar je gelukkig van wordt. Bijkletsen, uithuilen, een high-five uitwisselen? Bij PIDZ sta je er nooit alleen voor.

Meer weten over werken via PIDZ?

Ben jij al een gedreven zzp’er in de zorg en op zoek naar geschikte opdrachten? Ontdek of PIDZ bij jou past.

Wat verdient een zzp'er in de zorg eigenlijk?

Een vraag die we vaak krijgen, en dat begrijpen we goed, is: wat verdient een zzp’er in de zorg eigenlijk? Het antwoord hierop is simpel maar ook weer niet, want als zzp’er in de zorg ben je naast zorgverlener ook vooral ondernemer en bepaal je dus zelf wat je uurtarief is. 

Andere veelgestelde vragen van zzp’ers in de zorg op dit vlak zijn de volgende: 

De hoogte van je uurtarief als zzp’er in de zorg is afhankelijk van je functieprofiel, je ervaring en je bevoegdheden. De volgende zaken zijn goed om in je achterhoofd te houden bij het bepalen van je uurtarief: 

  1. Maak een schatting van de te verwachte zakelijke kosten.
  2. Bepaal wat je zelf netto wil overhouden per maand?
  3. Reken de benodigde bruto omzet uit.
  4. Ga na hoeveel dagen je wil werken op jaarbasis, uitgaande van een 8-urige werkdag en een vijfdaagse werkweek.
  5. Niet alle uren zijn declarabel. Je mag uitgaan van 75 procent. Bij meer is het mooi meegenomen. 

Op deze vraag is moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Wat je als zzp’er in de zorg netto verdient hangt af van: je functieprofiel, je uurloon, het aantal uur dat je per week werkt, welke verzekeringen je afsluit etc.

Via deze handige tool kun je het netto besteedbaar inkomen als zzp’er berekenen op basis van je declarabele uren en je kosten. 

Met welke wet- & regelgeving krijg je te maken als zzp’er in de zorg?

Een zelfstandig zorgprofessional moet als zelfstandig zorgaanbieder aan bepaalde wet- en regelgeving voldoen. Denk hierbij aan dingen zoals: 

Zzp’er in de zorg word je niet zomaar. Naast het hebben van een geldig zorgdiploma, moet je ook al je ondernemerszaken goed regelen.

In dit artikel lees je wat je als zzp’er in de zorg allemaal moet regelen en aan welke eisen je moet voldoen. 

Als zzp’er in de zorg bepaal je in principe zelf welke verzekeringen je af wilt sluiten. Echter, wanneer je als zzp’er in de zorg jezelf wilt aansluiten bij PIDZ is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht.

Verder zijn er nog een aantal andere verzekeringen die we aanraden om af te sluiten, maar die in principe niet verplicht zijn. Welke dit zijn, lees je hier. 

Wat de belastingdienst met name verwacht van een zzp’er in de zorg, is dat hij/zij een echte ondernemer is en voldoet aan alle eisen die er horen bij het ondernemerschap.

Daarnaast vindt de belastingdienst het belangrijk dat je een middels een raamovereenkomst duidelijke afspraken met een zorginstelling maakt, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je werkt als zzp’er en dat je een samenwerking aangaat met de zorginstelling, in plaats van dat je in loondienst komt te werken. 

Het leveren van goede kwaliteit zorg vinden zowel zorginstellingen als patiënten en cliënten natuurlijk erg belangrijk. Een manier om aan te tonen dat jij als zzp’er in de zorg goede kwaliteit zorg aanbiedt, is door bepaalde keurmerken zoals HKZ of het Kiwa Mijnkeurmerk te behalen. Meer hierover lees je hier. 

Bemiddelingsbureau voor zzp'ers in de zorg

Jij bent zzp’er in de zorg en wanneer je alles omtrent je onderneming goed geregeld hebt is de volgende stap dat je op zoek gaat naar opdrachten. Je kunt natuurlijk op eigen kracht te werk gaan, maar veel zzp’ers in de zorg kiezen ervoor om zich in te schrijven bij een bemiddelingsbureau zoals PIDZ die hen op dit vlak helpt.

Het belangrijkste voordeel van een bemiddelingsbureau in de zorg is dat het jou ontzorgt. Meld je je aan als zorgprofessional, dan gaat het bemiddelingsbureau voor jou op zoek naar opdrachten in de zorg die bij jouw functieprofiel passen. Meer weten over hoe een bemiddelingsbureau je kan helpen? Kijk dan hier.

  • Je kunt werken in de zorg 
  • Je bepaalt 100% zelf je uurtarief 
  • Je hebt geen concurrentie- en/of relatiebeding 
  • Je draagt niets van je omzet af 
  • Je kunt bijna al je papierwerk vergeten 
  • Ons online PIDZ-systeem is 24/7 beschikbaar en up-to-date 

Als zzp’er betaal je slechts een vaste maandelijkse bijdrage van € 43,39 inclusief btw aan Smiling Gents (de ontwikkelaar van mijnPIDZ) voor het gebruik van de PIDZ-software. Dit bedrag wordt enkel gefactureerd wanneer je in die maand minimaal één opdracht via ons systeem hebt aangenomen. Heb jij die maand geen opdrachten aangenomen via mijnPIDZDan betaal je die maand ook niet voor het gebruik van het systeem. Wij berekenen géén fee waarin je een percentage van je omzet moet afstaan. 

Zij gingen je voor - ervaringen van zzp'ers in de zorg met PIDZ

Ben je benieuwd hoe mede zzp’ers in de zorg de samenwerking met PIDZ ervaren? Hieronder lees je de verhalen van zorgprofessionals die je voor gingen.

Meer weten over PIDZ Detachering?

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt direct onze brochure met meer informatie.