Zzp’er stootkussen van de economie

Voor een eenpitter vormt flexibiliteit de basis van het bestaan. Een zzp’er is niet alleen vrij in zijn agendabeheer, maar ook in het uurtarief. Deze groep vormt het belangrijkste ‘stootkussen van de economie’.

Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Wanneer er veranderingen ontstaan binnen de economie fluctueren de uurtarieven van zzp’ers het hardst mee. In tijden van crisis (2009-2013) stijgen de lonen van medewerkers in vaste dienst gestaag door, terwijl de eenpitter juist water bij de wijn moet doen om alsnog een opdracht in de wacht te slepen.

Maar ook wanneer betere economische tijden aanbreken, bewegen de tarieven van de zzp’ers het meest mee. Zij profiteren met economische groei eerder en sneller met de daarbij behorende krapte op de arbeidsmarkt. De zelfstandigen kunnen door hun flexibele genen beter en gemakkelijker inspelen op de economische situaties.

De eenpitter vangt de klappen op bij economische malaise en floreert in tijden dat het beter gaat. Hierdoor vormen volgens het onderzoek van het ING Economisch Bureau de zzp’er ‘het stootkussen van de economie’.


Bron: ING Economisch Bureau
24 oktober 2019

Nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief. Vanaf nu zullen we je op de hoogte houden omtrent het laatste nieuws van PIDZ.